Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις

Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 διοργανώθηκε στο γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης αφιέρωμα στο ιστορικό γεγονός της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, καθώς στις 29 Μαΐου θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ., με ηγέτη τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.  Η εκδήλωση αποσκοπούσε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην προβολή των καίριων σημείων των γεγονότων, που είναι κρίσιμα για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Η  29η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει διόλου να ξεχνούμε. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τραγούδια της Πόλης και της Μικράς Ασίας, που δεν χάθηκαν και δεν πρέπει να χαθούν από την μνήμη μας, μικρή αναφορά στην Άλωση της Πόλης και προβολή Βίντεο με το χρονικό της Άλωσης.

Πάρθεν η Ρωμανία (Δημοτικό τραγούδι του Πόντου)

“Έναν πουλίν, καλόν πουλίν εβγαίν’ από την Πόλην ουδέ στ’ αμπέλια κόνεψεν ουδέ στα περιβόλια, επήγεν και-ν εκόνεψεν α σου Ηλί’ τον κάστρον. Εσείξεν τ’ έναν το φτερόν σο αίμα βουτεμένον, εσείξεν τ’ άλλο το φτερόν, χαρτίν έχει γραμμένον, Ατό κανείς κι ανέγνωσεν, ουδ’ ο μητροπολίτης- έναν παιδίν, καλόν παιδίν, έρχεται κι αναγνώθει. Σίτ’ αναγνώθ’ σίτε κλαίγει, σίτε κρούει την καρδίαν.-“Αλί εμάς και βάι εμάς, πάρθεν η Ρωμανία!” Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγνε τα μοναστήρια- κι ο Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπιέται, -Μη κλαίς, μη κλαίς Αϊ-Γιάννε μου, και δερνοκοπισκάσαι -Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία ‘πάρθεν. -Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου