Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σύλλογος Γονέων

ΠΑΜΕ Σχολείο για Όλους!!!!!!

Αναρτήθηκε από Τάσος Αετόπουλος

Βρεθήκαμε εκπαιδευτικοί και γονείς, στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, στα πλαίσια του Προγρ/τος “Σχολεία για Όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία” που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wegerland”. Την πρώτη μέρα «πλέξαμε» το «δίχτυ» του τι σημαίνει αυτή η “συμπερίληψη” για τον καθένα μας. Αναλογιστήκαμε, τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει ως άτομα και στη συνέχεια εντοπίσαμε μεταξύ μας τα κοινά στοιχεία αλλά και τη διαφορετικότητά μας. Σε ένα φωτογραφικό τεστ, διαπιστώσαμε πόσο εσφαλμένη μπορεί να είναι η κρίση μας, όταν κρίνουμε τον διπλανό μας με βάση τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει. Αναζητήσαμε τρόπους στο πλαίσιο της διδασκαλίας αλλά και μέσα από συνεργασίες των μελών της σχολικής κοινότητας (γονείς-εκπαιδευτικοί), ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγρ/τος. Καταλήξαμε ότι, εν τέλει, οι στόχοι όπως και οι τρόποι, ωφελούν όλα τα παιδιά. Κι έτσι, χωρίς αποκλεισμούς, απαλλαγμένοι από έωλες φοβίες, με γνώμονα τις δημοκρατικές αξίες της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, και βασική δεξιότητα την ενσυναίσθηση, θα χτίσουμε όλοι μαζί το σχολείο της ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας, ένα φυτώριο Ανθρώπων ποτισμένων με αγάπη. Άλλωστε η «επένδυση» στα παιδιά και στους δασκάλους τους, σημαίνει κερδοφορία για την κοινωνία!

Τη δεύτερη μέρα, με το πέρας της επιμόρφωσης. Σήμανε η αρχή των δράσεων για την ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτισμού στο σχολείο. Δράσεις που καταστάλαξαν από τη βιωμένη γνώση που ο καθένας μας κατέθεσε στην ομάδα και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε στη συνέχεια. Δράσεις ρεαλιστικές και άρα εφικτές. Για το μέγιστο της επιτυχίας τους, απαιτούνται συνέργειες τόσο μέσα στη σχολική κοινότητα αλλά και έξω από τα όριά της. Προβληματισμένη η Ομάδα για τη συνέχεια συναισθανόμενη την ευθύνη της. Όμως, η εντυπωσιακή συνοχή της και κυρίως, η συνειδητή συμμετοχή όλων μας στη διήμερη κοινή εμπειρία μας, μας επιτρέπει δικαιολογημένα και την αισιοδοξία για το εγχείρημά μας.

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δ/ντρια κ. Ελένη Σαμαρά και τους καθηγητές για το ότι, με ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΑΝΕ στην ομάδα – ως ίση προς ίσους –ακούγοντας με το ίδιο ενδιαφέρον και τη δική μου άποψη, παρά το ότι, δεν είμαι εκπαιδευτικός (άρα πρόκειται για ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που η κρίση τους δεν υπαγορεύεται από στερεότυπα). Εκφράζω τον αμέριστο σεβασμό μου, για το ότι, παρά το δύσκολο έργο τους, με όλες τις ανάποδες κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους και τις επιπτώσεις τους, διαθέτουν χρόνο εκτός ωραρίου, για το κάτι παραπάνω που θα προσδώσει υπεραξία στον ρόλο τους. Κι ευγνωμονώ την καλή μας τύχη για τις εξαίρετες επιμορφώτριές μας.

 

Ειλικρινώς δική σας

Σημέλα Ελευθεριάδου

Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου Γονέων 5ου Γυμνασίου

Αντιπρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κατερίνης

 

 

 

Για τον συντάκτη

Τάσος Αετόπουλος

Πες τη γνώμη σου