Ανακοινώσεις

Παγκόσμια μέρα της σταθεράς π

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Στο σχολείο μας γιορτάσαμε φέτος τη μέρα του π. Στις 14 Μαρτίου  (3.14) διοργανώθηκε δράση την 6η και 7η ώρα από τον υποδιευθυντή κ. Θ. Σταυρίδη και τον μαθηματικό κ. Ν. Παπανικολάου.  Στις δραστηριότητες συμμετείχαν μαθητές της Β’ Τάξης που αποφάσισαν να ψάξουν το θέμα λίγο παραπάνω και να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν τον περίεργο αριθμό.

Η σπουδαιότητα του π είναι τόσο μεγάλη που οι μαθηματικοί τη γιορτάζουν κάθε 14 Μαρτίου, διότι τότε είναι 14/3 και σύμφωνα με τους Αμερικάνους που διαβάζουν πρώτα το μήνα και μετά τη μέρα 3/14 (π=3,14). Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα των γενεθλίων του  Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein,  14 Μαρτίου 1879).

Το π ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου και με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίση με 3,14159265. Ονομάζεται και σταθερά του Αρχιμήδη γιατί ήταν ο πρώτος που προσέγγισε τον υπολογισμό του. Χρησιμοποιείται εκτός από τα μαθηματικά στη φυσική και την μηχανολογία.

Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα και ο συμβολισμός του προέρχεται από το αρχικό γράμμα “π” (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Γιορτάζεται με την …κατανάλωση στρογγυλών πιτών – στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie (πίτα)- και ο  κ. Θ. Σταυρίδης  πρόσφερε στους συμμετέχοντες μια τούρτα στην επιφάνεια της οποίας είχαν αναγραφεί ψηφία του π.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

Εκ μέρους της σχολικής κοινότητας του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά

ΠΕ02

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου