Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις Δραστηριότητες

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Το σχολείο μας με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας  την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιέρωσε δύο διδακτικές ώρες  σε δράσεις (προβολή εκπαιδευτικών ταινιών, συζήτηση ανά τμήμα και δημιουργική γραφή) με στόχο την πρόληψη του φαινομένου και την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. Η προβολή ταινιών μικρού μήκους  προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον και  ακολούθησε συζήτηση για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση. Στη συνέχεια, οι μαθητές αξιοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργική γραφή σε κάθε τμήμα εργάστηκαν όλοι μαζί και δημιούργησαν μια πρωτότυπη σχετική με τον σχολικό εκφοβισμό ιστορία. Υπεύθυνη της δράσης ήταν η φιλόλογος κα Άννα Αντωνιάδου.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία για όλους» και των προγραμματισμένων από το Σ.Δ. δράσεων, οι μαθητές, ανά τμήμα στην αυλή,  παρουσίασαν συνθήματα για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία σχηματισμένα  με σχοινιά με υφάσματα με το σώμα τους και έκαναν χοροκινητικές ασκήσεις με την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Παναγιώτη Σιδηρόπουλου. Αυτές οι βιωματικές δραστηριότητες είχαν ως στόχο την ενίσχυση της ομαδικότητας, της αποδοχής της ετερότητας, την εξοικείωση με τεχνικές ενεργητικής ακρόασης, καθώς και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών.

Ακολούθησε το καθιερωμένο πλέον για αυτή την ημέρα έθιμο της συγχώρεσης. Όλοι οι μαθητές σχημάτισαν έναν τεράστιο κύκλο στην αυλή του σχολείου και φώναξαν δυνατά «Συγγνώμη» και «Συγχωρεμένα» τηρώντας το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο.

Η Εθελοντική ομάδα προκειμένου να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο προς το τέλος του σχολικού προγράμματος, οργάνωσε εκδήλωση με εδέσματα που ετοίμασαν  μαθητές, καθηγητές και καθηγήτριες. Ακολούθησαν χοροί με αποκριάτικο χαρακτήρα και έτσι μελωδικά έκλεισε η μέρα μας!

Ήταν μία πολύ όμορφη εκδήλωση που τα είχε όλα! Ενσυναίσθηση και συνεργασία, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και μουσική, χορό, παιχνίδια και διασκέδαση! Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να συνεργαστούν ομαδικά να εκτιμήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαϊκού μας πολιτισμού να διακρίνουν τα στοιχεία που μας δένουν ως έθνος και στέκουν δυναμικά στο πέρασμα του χρόνου συνοδοιπόροι του σύγχρονου πολιτισμού!!

Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς Αντωνιάδου Άννα, Τασοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Βαρβάρα υπεύθυνες της εθελοντικής ομάδας και στον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο για την άψογη διοργάνωση των δράσεων, στους μαθητές της Εθελοντικής ομάδας για την παρασκευή των εδεσμάτων , στους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους αλλά  και σε όσους προσέφεραν και συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Συγχωρεμένα και Καλή Σαρακοστή!

Και του χρόνου!

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου