Ανακοινώσεις

Εκδήλωση λήξης του Δικτύου «Τρεις γενιές αφηγήσεων ζωής για το σχολείο»

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Τη Δευτέρα 28-06-2021 και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών που υλοποιήθηκαν κατά την διετή λειτουργία του δικτύου«Τρεις γενιές αφηγήσεων ζωής για το σχολείο». Η τηλεσυνάντηση διοργανώθηκε από τον Οργανωτικό Συντονιστή Νικόλαο Γραίκο, ΠΕ70 και τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Βαΐα Αγγέλη, ΠΕ 02,  Ευαγγελία ΜπούτσκουΠΕ 70 και  Αντωνία Χαρίση, ΠΕ 70 για τους/τις  εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο και τους/τις συναδέλφους των σχολείων παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης των ανωτέρω Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχολείο μας,τη σχολική χρονιά 2020-21, συμμετέχοντας στο Δίκτυο με το πρόγραμμα «Τρεις γενιές αφηγήσεων ζωής για το 5ο  Γυμνάσιο Κατερίνης» που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Σαμαρά, Αναστάσιος Αετόπουλος, Θεόδωρος Σταυρίδης  και 22 μαθητές της Β΄τάξης, πραγματοποίησε, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό  να ενισχύσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την τοπική ιστορία και ειδικότερα με την τοπική εκπαιδευτική ιστορία. Αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο στους ίδιους τους πρωταγωνιστές, κυρίως μαθητές και μαθήτριες, αλλά και καθηγήτριες και καθηγητές, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας σήμερα, απόφοιτους του σχολείου, οι οποίοι κατέθεσαν προφορικές μαρτυρίες και αναμνήσεις από τα σχολικά τους χρόνια. Οι µαρτυρίες αυτές σε μεγάλο βαθµό χρησιμοποιήθηκαν έτσι, ώστε να φωτίσουν αντικείμενα από την «Μουσειακή έκθεση παλαιότερων σχολικών αντικειμένων»,  που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί φέτος στο σχολείο. Με βάση τα παλιά ξύλινα

θρανία, τις σάκες, τα µελανοδοχεία, τις αναµνήσεις από το µάθηµα, τις εκδρομές, τις περιγραφές της τιµωρίας, το πλούσιο  φωτογραφικό υλικό, που υπάρχει στην Έκθεση, «φωτίσαμε» όψεις της σχολικής ζωής σε παλιότερες εποχές, από τη δεκαετία του 1930 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 κυρίως.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγιναν «ερευνητές» και παρατηρώντας αντικείμενα, μελέτησαν αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, συνέλεξαν προφορικές μαρτυρίες,  διατύπωσαν συμπεράσματα για την εκπαιδευτική ζωή στο παρελθόν, αναστοχάστηκαν για  την εκπαιδευτική ζωή στο παρόν και μέσω των συνεντεύξεων που πήραν από παλαιούς αποφοίτους κατάφεραν, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του covid-19 να ανοίξουν το σχολείο στην τοπική κοινωνία. Τέλος,  αναδεικνύοντας την ιστορία του σχολείου και δημιουργώντας τη δομή μιας αφήγησης, με αρχή, μέση και τέλος,δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους με κεντρικό άξονα την καταγραφή των αφηγήσεων, των αναμνήσεων, των εμπειριών και των απόψεων παλαιών μαθητών και αποφοίτων,αναπαράγοντας το κλίμα και το άρωμα παλαιότερων εποχών και δίνοντας χρώμα και βάθος στο μάθημα της ιστορίας μέσω της προφορικής ιστορίας.

Ήταν πραγματικά πολύ θετική η συμμετοχή στο εν λόγω δίκτυο, καθώς η εμπλοκή των μαθητών είχε εντυπωσιακά μαθησιακά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς: γνωστικό, συναισθηματικό και ψυχοκινητικό και ευελπιστούμε στη συνέχεια της λειτουργίας του.Ευχαριστούμε τον Οργανωτικό Συντονιστή Νικόλαο Γραίκο, και τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου και ιδιαιτέρως την κα Βαΐα Αγγέλη.  Ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθεια και τις προφορικές μαρτυρίες που μας παραχώρησαν όλους τους παλιούς μαθητές και απόφοιτους του σχολείου μας.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου