Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Θεματική Εβδομάδα στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Η Θεματική Εβδομάδα, για το σχολικό έτος 2018-19, ολοκληρώθηκε με επιτυχία  στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης το χρονικό διάστημα από 13 -17  Μαΐου  2019, με τίτλο «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα» και αποσκοπούσε στην  ενδυνάμωση της δημοκρατίας στον χώρο του σχολείου και στην ενίσχυση της ικανότητας των μαθητών/τριών να συνδιαλέγονται  να συζητούν και να συναποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο όλα τα θέματα που αφορούν στο κοινωνικό κλίμα και στην απόλαυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους χωρίς διακρίσεις.

Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας  υλοποιήθηκαν μία σειρά από δράσεις με διαφορετικές θεματικές είτε στο σχολικό χώρο, είτε στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων.  Οι ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με επιτυχία από μέλη φορέων του Δημοσίου  και  Συλλόγων, οι οποίοι προσκλήθηκαν  για να  συμμετέχουν με τις ενημερώσεις και τις εγκεκριμένες από το ΙΕΠ παρεμβάσεις τους.  Επίσης, οι  εκπαιδευτικοί οργάνωσαν κατά τάξη και τμήμα δράσεις συσχετίζοντας το διδακτικό τους αντικείμενο με τους θεματικούς άξονες και αξιοποιώντας εγκεκριμένο ψηφιακό υλικό από το Ι.Ε.Π. Παράλληλα, έγινε προβολή ταινιών, συμπληρώθηκαν φύλλα εργασίας, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Το σχέδιο υλοποίησης της Θεματικής Εβδομάδας περιελάμβανε τις παρακάτω δράσεις:

Την Δευτέρα  13/05/19 σε 4 διαφορετικά τμήματα της Α’ Γυμνασίου έγιναν παρεμβάσεις με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων και των εθισμών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ».

Την ίδια μέρα οι μαθητές/τριες της Β’ Γυμνασίου επισκέφθηκαν το ΤΕΙ Κατερίνης και παρακολούθησαν  τις  ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις πειραμάτων και τεχνολογικών εφαρμογών, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 5ης Εβδομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΤΕΙ Κατερίνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την Τρίτη 14/05/19 από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πιερίας “Άτρακτος”,  η  υπεύθυνη κα Σαββινίδου Σοφία, η κα Γκανά Πόπη και ο κ. Μπέης Νίκος παρουσίασαν στους μαθητές της  Β’ τάξης  το θέμα  «Μαθαίνω να αποδίδω αξία στον εαυτό μου – Είμαι ελεύθερος».

Σε τμήμα της Β΄ τάξης ο κ. Δημήτριος Κατιρτζής, εκπαιδευτής εκπαιδευτών, αρχηγός σώματος εθελοντών Σαμαρειτών διασωστών και ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, πραγματοποίησε τρίωρη ενημέρωση με θέμα «Βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης» και παρουσίασε τους κινδύνους  που διατρέχουν οι έφηβοι και οι ενήλικες στο  σπίτι  και στο χώρο εργασίας τους. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση  και γνώρισαν βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και διάσωσης ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια σε κάποιο έκτακτο περιστατικό.

Στους μαθητές της Γ΄τάξης έγινε παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας «Η Δασοπονία στο νομό Πιερίας» από την κα Αδαμίδου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχευε στην ενίσχυση της οικολογικής τους ευθύνης.

Ο  κ. Χρήστος Κοτζαμανίδης, ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ  πραγματοποίησε σε μαθητές της Γ΄ τάξης  μια άκρως εποικοδομητική παρουσίαση την οποία  παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή οι μαθητές μας και χάρισε το τελευταίο του βιβλίο στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Την Τετάρτη  15/05/19  μαθητές της Β ΄ τάξης επισκέφθηκαν το αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παρακολούθησαν βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.  Την ίδια μέρα οι μαθητές/τριες της Α’  και Γ΄ τάξης παρακολούθησαν εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικού κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη στο  Cineplexx, Οne Salonica,  που αναφέρονταν  στο κοινωνικό φαινόμενο του ρατσισμού που υπάρχει στις μέρες μας σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή 17/05/19 από τους προπονητές του Ναυτικού Ομίλου, ΝΟΚΑΤ, έγινε παρουσίαση  του αθλήματος της κωπηλασίας στους μαθητές της Α΄τάξης από τις 9:00-13:00. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά της κωπηλασίας μέσω εποπτικού υλικού, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ειδικά κωπηλατικά εργόμετρα και  να διαπιστώσουν βιωματικά ότι η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου που τους κατηύθυναν.

Ευχαριστούμε το επιστημονικό προσωπικό  των φορέων και τους εκπαιδευτικούς,  που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση της Θεματικής Εβδομάδας 2018 – 2019 του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης, στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου, ανοιχτού στην ευρύτερη κοινότητα.

Η Διευθύντρια

Σαμαρά Ελένη

ΠΕ 02 Φιλόλογος

 

Η συντονιστική ομάδα

  1. Ι. Παντελίδης, Υποδιευθυντής , ΠΕ 86 Πληροφορικής
  2. Αν. Αετόπουλος, Υποδιευθυντής,, ΠΕ 80 Οικιακής Οικονομίας
  3. Β. Μανώλα, ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου