Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης: Θωμόπουλος Ραφαήλ, Κοντσέ Ραφαέλα, Κοτσού Τριάδα, Κοτσαϊλίδης Παύλος και Φαρδή Ευαγγελία  με τη βοήθεια του καθηγητή Φυσικών Επιστημών του σχολείου κ. Θεόδωρου Σταυρίδη, πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 (Εαρινή Ισημερία), το πείραμα του Ερατοσθένη με σκοπό να υπολογίσουν την ακτίνα της Γης.

Το πείραμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής και οι μαθητές στον αύλειο χώρο υπολόγισαν το μέγεθος της περιφέρεια της γης, όπως ακριβώς έκανε και ο Ερατοσθένης το 240 π.Χ.  Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα στερέωσαν κάθετα ένα αντικείμενο μέτρησαν το ύψος και το μήκος της σκιάς του. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, αλλά και τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών (google earth), υπολόγισαν την περίμετρο και την ακτίνα της γης.

Ήταν μια πολύ όμορφη δραστηριότητα που συνδυάζει την παρατήρηση, τη μέτρηση, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μυήθηκαν με βιωματικό τρόπο στο πείραμα του Ερατοσθένη, καλλιέργησαν τις δεξιότητές τους, κατέκτησαν τη γνώση και άνοιξαν ένα καινούργιο παράθυρο στον κόσμο της Επιστήμης.

Λίγα λόγια για το Πείραμα του Ερατοσθένη:

Ο Ερατοσθένης πραγματοποίησε ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην ιστορία της ανθρωπότητας: Μέτρησε τη περιφέρειας της Γης πριν από 2300 χρόνια με εξαιρετική ακρίβεια. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Ο Έλληνας μαθηματικός μέτρησε στην Αλεξάνδρεια ότι οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της Γης.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου