Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Πρόγραμμα μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Το πέρασμα από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μία αλλαγή στην ζωή των παιδιών. Όπως και με όλες  τις αλλαγές, έτσι και σ’αυτή χρειάζεται χρόνος, υπομονή και θετική στάση απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  Πολλές παιδαγωγικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο  αγχώνει και φοβίζει τα παιδιά.

Στο σχολείο μας οργανώνεται ειδικό πρόγραμμα χάρη στο οποίο οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού  έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σχολείο, τους καθηγητές του και τη μέθοδο διδασκαλίας τους καθώς θεωρούμε ότι η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι πιο ομαλή, όταν φροντίζουμε με κατάλληλους παιδαγωγικούς χειρισμούς να ενταχθούν πιο εύκολα οι μαθητές.

Από την Τρίτη 15  Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 29 Μαΐου, το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης φιλοξένησε τους μαθητές της Στ’ τάξης  Δημοτικών σχολείων για ένα δίωρο, προκειμένου να γνωρίσουν το μελλοντικό σχολείο τους, ώστε η μετάβασή τους στην επόμενη βαθμίδα να γίνει με λιγότερα άγχη.

Συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου 2018 τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σβορώνου  με την δασκάλα τους και στις 18 Μαΐου τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανδρομάχης με τη συνοδεία του δασκάλου τους  και του διευθυντή επισκέφθηκαν το 5ο Γυμνάσιο, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους καθηγητές και τους μαθητές/μαθήτριες. Επίσης, οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης με τη διευθύντρια και την υποδιευθύντρια  επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο στις 22 Μαΐου 2018 και μάλιστα σε ανάμνηση της επίσκεψής τους τα παιδιά φύτεψαν  μια ελιά στον κήπο του σχολείου. Στις 29 Μαΐου 2018, οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης με τη συνοδεία του δασκάλου τους επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο και συμμετείχαν σε εκδήλωση του σχολείου. Τα παιδιά  ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διδασκαλία ενός μαθήματος σε τμήματα της Α’ τάξης και ενθαρρύνθηκαν για ενεργό συμμετοχή στο μάθημα. Ενημερώθηκαν, επίσης, για τον τρόπο λειτουργίας του γυμνασίου, τους κανονισμούς και τη νέα αρχή που τους περιμένει. Έτσι, τα παιδιά έλυσαν απορίες και συζήτησαν θέματα που τους απασχολούσαν.

Στόχος των παραπάνω επισκέψεων ήταν οι μαθητές να νιώσουν ζεστασιά και οικειότητα, να νιώσουν στήριξη και ασφάλεια, να ξεπεράσουν αρνητικά συναισθήματα και προκαταλήψεις για το Γυμνάσιο μέσα από τη γνώση και την εμπειρία της επίσκεψης. Το άγχος, το οποίο δήλωναν ως το επικρατέστερο συναίσθημά τους για την αλλαγή αυτή, έδωσε τη θέση του στη δημιουργική ανυπομονησία, στη χαρά του να μεγαλώνεις και να παίρνεις την ευθύνη της ζωής στα χέρια σου.

Ευελπιστούμε οι μελλοντικοί μαθητές μας  να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση με μεγαλύτερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση και να αισθανθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα «σαν στο σπίτι τους»!

Ευχαριστούμε τους διευθυντές και τους δασκάλους τους για την άψογη συνεργ

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου