Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Ομάδα Αστρονομίας

Επίσκεψη των Ομάδων Αστρονομίας και Δημοσιογραφίας στο Αστεροσκοπείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αναρτήθηκε από Θόδωρος Σταυρίδης

Την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018, οι μαθητές των Ομάδων Αστρονομίας και Δημοσιογραφίας επισκέφτηκαν το Αστεροσκοπείο του Α.Π.Θ. και  βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ήλιο.

Τους μαθητές και τους καθηγητές τους Θεόδωρο Σταυρίδη και Βάια Μανώλα υποδέχτηκε, στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής, η κ. Φωτεινή Αλωπούδη, εκπρόσωπος του Τμήματος Σπουδών του Πανεπιστημίου. Η κ. Αλωπούδη ενημέρωσε τους μαθητές για τη διάρθρωση των  Σχολών και των Τμημάτων  του Πανεπιστημίου, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, τις παροχές, τις ευκαιρίες μάθησης και τις δράσεις του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Σχολή Φυσικών Επιστημών και τη Φιλοσοφική Σχολή και  περιηγήθηκαν στο πανεπιστημιακό campus. Επίσης, πριν κατευθυνθούν  στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου έκαναν ένα ευχάριστο διάλειμμα στο κυλικείο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Στο Αστεροσκοπείο ο καθηγητής κ. Ιωάννης Σειραδάκης μίλησε στους μαθητές για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και μετά το εντυπωσιακό άνοιγμα του θόλου του Αστεροσκοπείου οι μαθητές παρατήρησαν τον ήλιο.

Ο Ιωάννης Χ. Σειραδάκης σπούδασε Φυσική στην Αθήνα και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας, όπου ολοκλήρωσε και το Διδακτορικό του στην Ραδιοστρονομία. Εργάστηκε για χρόνια στο Max-Planck-Institut für Radioastronomie στη Βόννη, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego, έως ότου επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα και στο ΑΠΘ, όπου κατείχε τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής, και τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή σήμερα. Έχει συμμετάσχει, ως μέλος ή πρόεδρος, σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές και ερευνητικά προγράμματα. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο και αφορά μεταξύ άλλων τους αστέρες νετρονίων, το κέντρο του Γαλαξία μας και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς Σταυρίδης Θεόδωρος

 

Για τον συντάκτη

Θόδωρος Σταυρίδης

Πες τη γνώμη σου