Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου.

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Την παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, τα τμήματα Α1 και Α2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος βιωματικής μουσειακής αγωγής «Ανακαλύπτω το αρχαίο Δίον», που υλοποίησαν ο φιλόλογος και διδάκτορας της αρχαιολογίας κ.Πάρις Παπαγεωργίου και ο φιλόλογος αρχαιολόγος κ. Γιάννης Τζιόλας.

Την επίσκεψη παρουσιάζει η μαθήτρια του Α1 Καλλιάνθη Γκιμπή:

«Όλοι περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτή την εκδρομή! Καθώς κατευθυνόμασταν με το αστικό προς το Δίον, η όλη διαδρομή μας φαινόταν απλώς μαγευτική… Φτάσαμε και ξεκίνησε η πρώτη περιήγηση μας στο χωριό. Όταν έφτασε η ώρα της ξενάγησης, συγκεντρωθήκαμε όλοι στην είσοδο του μουσείου, όπου συναντήσαμε τους ξεναγούς μας. Αφού μας υποδέχτηκαν, μας έδωσαν κάποιες κάρτες που αφορούσαν εκθέματα του μουσείου. Χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκίνησε η αναζήτηση: μπήκαμε στο μουσείο και η καθεμιά ομάδα έψαχνε αυτό που ζητούσε η κάρτα της. Μόλις συλλέξαμε τις απαραίτητες πληροφορίες, μαζευτήκαμε και συζητήσαμε για όσα βρήκαμε.

Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες, η καθεμιά με τον ξεναγό της, και άρχισε ξενάγηση και η ομαδική δουλειά με τα φύλλα εργασίας μας. Είδαμε αρχαίες επιγραφές πάνω σε πέτρες ή μάρμαρο, που τις χρησιμοποιούσαν στους ναούς και τους βωμούς θεών ή σπουδαίων ανθρώπων. Μετά πήγαμε στο υπόγειο, όπου υπήρχαν όλων των λογιών τα νομίσματα, από τους πρώτους βασιλιάδες της Μακεδονίας μέχρι και τον μέγα Αλέξανδρο! Έπειτα, ξανά στο ισόγειο, είδαμε και μάθαμε για τη θεά  Ίσιδα, η οποία προέρχεται από τους Αιγύπτιους. Παρατηρήσαμε και περιγράψαμε το άγαλμά της, ενώ σχολιάσαμε και την ενδυμασία των ανθρώπων στα χρόνια εκείνα. Τέλος, είδαμε ένα αρχαίο μουσικό όργανο, την ύδραυλι, που χρησιμοποιούνταν συχνά και στις θεατρικές παραστάσεις. Με αφορμή αυτό το έκθεμα, ακούσαμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για την έρευνα των αρχαιολόγων. Τέλος, μας μίλησε μια αρχαιοφύλακας που εργάζεται στο μουσείο για το επάγγελμά της, την ομορφιά του αλλά και τις δυσκολίες του.

Περάσαμε όλοι φανταστικά και ελπίζουμε να ξανακάνουμε μια τόσο ενδιαφέρουσα εκδρομή!»

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου