Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Τη Δευτέρα, 21/3/2022 οι μαθητές της Β’ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Λάρισα.

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Τη Δευτέρα, 21/3/2022 οι μαθητές της Β’ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Λάρισα.

Εκεί, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Διαχρονικού μουσείου Λάρισας. Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, η βασική αφήγηση είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στον χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες. Στην περιοδική έκθεση με τίτλο Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης γνωρίζοντας την τέχνη στη Θεσσαλία στο τέλος του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Έπειτα, η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κα Αλίνα Μωυσή υποδέχτηκε τους μαθητές στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Εκεί αναφέρθηκε την ιστορία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, στις σχέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων στην πόλη της Λάρισας καθώς και στο Ολοκαύτωμα κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη σημασία του μνημείου για την πόλη και την Κοινότητα. Οι μαθητές τίμησαν τα θύματα αφήνοντας πάνω στο μνημείο πέτρες σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο υποδιευθυντής κος Σταυρίδης Θεόδωρος,  και συνόδευσαν τους μαθητές οι  καθηγητές, Παπανικολάου Νικόλαος, Πατσαρίκας Νικόλαος, Ματθαίου Όλγα, και η νοσηλεύτρια του σχολείου Ελευθερία Τσικμή.

Εκ μέρους του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους φορείς για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου