Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά Προγράμματα

«Βότανα και αρωματικά φυτά της ελληνικής γης»

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   – – –  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Με θετικό πρόσημο έληξε και φέτος το πρόγραμμα «ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ» της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Σχολείου μας .

Στη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες, αναζητήσαμε πληροφορίες για βότανα και φυτά που υπάρχουν στο σχολείο, στον κήπο , στο μπαλκόνι  και  στην κουζίνα του σπιτιού μας, κάναμε το τεστ της μυρωδιάς για να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και από την οσμή τους, συντάξαμε ερωτηματολόγιο σχετικό με το θέμα για να δούμε ποια είναι τα πιο γνωστά και περισσότερα χρησιμοποιούμενα βότανα, κατασκευάσαμε κάδο κομποστοποίησης και φυτέψαμε αρωματικά φυτά και βότανα στο σχολείο.

Μέσα από το Πρόγραμμα μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να  μάθουμε να διακρίνουμε τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, να γνωρίσουμε την ιστορική τους διαδρομή, να μάθουμε πώς χρησιμοποιούνται και ποιες είναι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, να ασχοληθούμε με το θέμα της προστασίας τους, να ομορφύνουμε την αυλή του σχολείου  μας και να αισθανθούμε τη χαρά της ομαδικής δράσης.

 

Ο Γιώργος ήταν ο καλύτερος από όλους μας στο τεστ της μυρωδιάς! Κατάφερε με κλειστά μάτια να ξεχωρίσει όλα τα φυτά!

 

ΚΑΔΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ .

Κατασκευάσαμε για το σχολείο μας κάδο κομποστοποίησης με απλά και φθηνά υλικά. Για την κατασκευή του κάδου χρησιμοποιήσαμε τέσσερις παλέτες και μερικούς πλαστικούς συνδέσμους. Το 1ο βήμα ήταν να καθαρίσουμε το χώρο της αυλής όπου αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τον κάδο.

Η συναρμολόγηση ήταν πραγματικά μια πολύ εύκολη διαδικασία! Η μεταφορά όμως του κάδου  ήταν αρκετά δύσκολη υπόθεση… Τελικά τα καταφέραμε!

Με τον κάδο αυτό δεν θα πετύχουμε μόνο τη δημιουργία οργανικού λιπάσματος, αλλά  και τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας!

Φυσικά το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να μαζέψουμε μέσα στον κάδο όλα τα ξερά φύλλα των δένδρων, καθαρίζοντας έτσι την αυλή του σχολείου.

«ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» Με βάση την έρευνα που διενεργήσαμε βρήκαμε ποια είναι τα πιο γνωστά και αγαπημένα αρωματικά φυτά και αποφασίσαμε να τα φυτέψουμε στο σχολείο. Τσαπίσαμε τον κήπο …

…ετοιμάσαμε το έδαφος για το φύτεμα.

Φυτέψαμε 10 αρωματικά φυτά:

 Μέντα, δεντρολίβανο, λεβάντα, λεβαντίνη, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, φασκόμηλο και τσάι Ολύμπου.

Το πότισμα των φυτών γίνεται με το σύστημα «στάγδην» που τοποθέτησε η ομάδα μας στον κήπο.

Αποξηράναμε αρωματικά φυτά του κήπου μας (λεβάντα, δυόσμο και δεντρολίβανο) και ετοιμάσαμε σακουλάκια για τη ντουλάπα μας !

Φυτέψαμε επίσης σε γλάστρες  τσάι Ολύμπου, σιδερίτη σκάρδικα, για να το φροντίσουμε στο σπίτι μας.

Σε διαγωνισμό που έγινε ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας ξεχώρισαν τα φυτά της Ειρήνης Ορφανίδου και της Παναγιώτας Τσιάμη.

Το έπαθλο για τα πιο φροντισμένα και μεγάλα φυτά ήταν μια όμορφη καλαγχόη για το δωμάτιο ή για εξωτερικό χώρο.

ΤΣΑΪ ΟΛΥΜΠΟΥsideritis scardica  –  Κτήμα «Αλθαία»

Το τσάι του βουνού είναι από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα ροφήματα στη χώρα μας. Αυτό το επιβεβαιώσαμε με ερωτηματολόγιο που διακινήσαμε τόσο στο σχολείο μας, όσο και στο οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον. Από την αρχαιότητα ακόμη το τσάι του βουνού θεωρούνταν το καλύτερο φάρμακο για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού. Γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, διτερπένια και ότι μας προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία. Είναι ακόμη διουρητικό και αποτοξινωτικό. Στην περιοχή μας και ειδικότερα στον Όλυμπο και στα Πιέρια φύεται το γνωστό τσάι Ολύμπου της ποικιλίας sideritis scardica. Σε αντίθεση με το κλασικό τσάι, που πίνουν οι Άγγλοι, το τσάι Ολύμπου δεν έχει διεγερτική δράση, οπότε μπορούμε να το καταναλώσουμε και το βράδυ. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση σιδερίτη σκάρδικα ως αφέψημα συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Η Ομάδα μας έκανε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ν.Πιερίας: στο Ελατοχώρι και στο Αρχαιολογικό πάρκο των Λειβήθρων, στη Λεπτοκαρυά.

Για να μάθουμε περισσότερα για το Τσάι Ολύμπου επισκεφτήκαμε στο Κτήμα «Αλθαία» στο Ελατοχώρι. Το κτήμα καλλιεργεί τσάι, το τυποποιεί και το συσκευάζει.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη της Ομάδας μας στο Ελατοχώρι περιλάμβανε ενημέρωση, γευσιγνωσία, πεζοπορία και ξενάγηση στο Λαογραφικό μουσείο Ελατοχωρίου. Στο κτήμα «Αλθαία» μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε η κ. Αναστασία Μποστανίτη και στο πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον λαογραφικό Μουσείο του Ελατοχωρίου η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Παναγιώτα Δρούγκα.

 

Στον εκθεσιακό χώρο του κτήματος «Αλθαία» μας υποδέχτηκαν εγκάρδια προσφέροντάς μας ζεστό τσάι Ολύμπου.

 Η πεζοπορία έγινε στο μονοπάτι των Μουσών, στην τοποθεσία Κεραμίδα .

Μετά την εκδρομή στο Ελατοχώρι ο Γιώργος, με την πολύτιμη βοήθεια της φιλολόγου κ. Λυδίας Υφαντίδου,  ζωγράφισε τα Πιέρια και τις τσαγιέρες της κ. Αναστασίας, στο Κτήμα «Αλθαία».

 

  • Η ομάδα μας παρακολούθησε επίσης το πρόγραμμα του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου «Οι Μύθοι και η φύση στο Αρχαιολογικό πάρκο των Λειβήθρων»

Ο τόπος, ο χρόνος και οι άνθρωποι έχουν πάντα μια ιστορία να αφηγηθούν! Ο Ορφέας γέννημα και θρέμμα των Λειβήθρων, γιος της Μούσας Καλλιόπης και του Οίαγρου παντρεύτηκε την Ευρυδίκη. Την έχασε όμως για πάντα και ο  ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή στο Δίον.

Η βόλτα μας έγινε μέσα σε ένα δάσος αιωνόβιων πλατάνων, σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που δικαιολογημένα ενέπνευσε τους μύθους.

Το Τμήμα Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού Ν. Πιερίας που ανταποκρίθηκε με προθυμία στο αίτημά μας να συνοδεύσει συμμαθητή μας στην αρκετά δύσκολη διαδρομή έδωσε τη δυνατότητα σε έναν ακόμη φίλο και συμμαθητή μας να πάρει μέρος στην εκδρομή και να χαρεί τη φύση.

Μετά τον περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο πήραμε μέρος σε Παιχνίδια γνώσεων με θέμα τις Μούσες και τους Μύθους της περιοχής.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ  ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ :

ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ΤΑΞΗ

  1. ΚΑΡΑΦΟΥΣΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
  2. ΚΑΣΙΩΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
  3. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  4. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  5. ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ
  6. ΓΕΡΑΣΗ ΜΑΡΙΑ
  7. ΒΑΛΑΓΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
  8. ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
  9. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  10. ΤΣΙΑΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  11. ΧΟΥΤΑ ΑΓΝΗ
  12. ΣΥΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ Β΄ΤΑΞΗ

  1. ΚΑΖΑΝΤΖΑΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
  2. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
  3. ΚΑΛΔΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  4. ΚΙΛ ΠΑΥΛΟΣ
  5. ΞΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
  6. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  7. ΠΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  8. ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΘΩΜΑΗ
  9. ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
  10. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  11. ΤΡΙΓΩΝΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΠΌ ΤΗ Γ΄ΤΑΞΗ

  1. ΤΡΙΓΩΝΤΖΗΣ ΑΒΡΑΑΜ
  2. ΚΟΜΠΟΥΡΙΑ ΒΑΛΜΙΡ
  3.  ΓΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  4. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
  5. ΒΑΓΓΗ ΕΛΕΝΑ
  6. ΤΣΟΜΛΙΚΤΣΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
  7. ΚΑΖΑΝΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
  8.  ΖΩΒΛΗΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
  9. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  10. ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  11. ΣΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

  1. ΜΑΝΩΛΑ ΒΑΪΑ
  2. ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  3. ΚΑΝΟΥΡΑ ΕΛΠΙΔΑ

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου