Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος,τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το σχολείο μας ζει και αναπνέει με το άρωμα της προσφυγιάς, καθώς πολλοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αποτελούν τέταρτη και πέμπτη γενιά προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Οι μαθητές μας την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021,λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, παρακολούθησαν στην αίθουσά  τους μια πλούσια σε υλικό εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το Τουρκικό κράτος. Ήταν ένα αφιέρωμα γεμάτο συναίσθημα και ιστορική μνήμη που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κα Ευρώπη Στεφανίδου, κλ. ΠΕ11.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα, αδιαμφισβήτητο, ιστορικό γεγονός. Αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (Ρωσίας) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. H Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές γνώρισαν ιστορικά γεγονότα και τα αίτιά τους, ευαισθητοποιήθηκαν για μια πολύ σημαντική περίοδο του ελληνισμού και κατανόησαν ακόμη περισσότερο την ανάγκη να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις.

Θερμά συγχαρητήρια στην κα Ευρώπη Στεφανίδου  που επιμελήθηκε το συγκλονιστικό υλικό και την προετοιμασία της εκδήλωσης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων,

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου