Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις

Εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821: «Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο»

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, συμμετείχε το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 στην εκδήλωση που διοργάνωσε η  Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο: «Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο».

Το βίντεο με το οποίο συμμετείχαμε είναι ένα αφιέρωμα στο 5ο Γυμνάσιο που κλείνει σε λίγα χρόνια  τα 100 χρόνια λειτουργίας του,  δημιουργήθηκε από τους μαθητές/τριες με αφορμή την επετειακή εκδήλωση αλλά και το γεγονός ότι στα δικά μας μάτια,  η  ιστορία και η εξέλιξη του «Γυμνασίου Αικατερίνης» αποτελεί τη μικρογραφία της ιστορίας του τόπου μας, καθώς αφενός αποτυπώνει την εξέλιξη της κοινωνίας της Κατερίνης και αφετέρου αποτελεί τον καθρέφτη της πιερικής κοινωνίας σε κάθε εποχή.

Απώτερος στόχος μας  είναι η ανάδειξη της ακατάπαυστης λειτουργίας και της συνεχούς συνεισφοράς του σχολείου μας στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση της τοπικής μας ιστορίας μετά την απελευθέρωση  το 1912.

Η δημιουργία της ολιγόλεπτης ταινίας «5ο Γυμνάσιο Κατερίνης: μικρογραφία  της νεότερης και σύγχρονης εκπαιδευτικής μας ιστορίας» είναι μια συλλογική εργασία στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Σαμαρά, Αναστάσιος Αετόπουλος, Θεόδωρος Σταυρίδης,  οι μαθητές/τριες Ζαχαρίας Σαμοθράκης, Λουκάς Πεϊκρίδης και οι μαθήτριες Γεωργία Στεργιούλα, Ελπίδα Κίτσου.

Αυτή η  σύντομη αναδρομή στην ιστορία του 5ου Γυμνασίου βασίστηκε στα υπάρχοντα φωτογραφικά αρχεία και σε εργασίες ερευνητών, εκπαιδευτικών και μαθητών που αναφέρονται στις πηγές μας.

Επειδή ιστορία δεν είναι μόνο τα ονόματα, οι ημερομηνίες, οι αριθμοί και τα γεγονότα αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι που δρουν και δημιουργούν τις «μικρές» και «μεγάλες» στιγμές, αυτό το μικρό βίντεο  αφιερώνεται:

  • Σε όσους άφησαν, αφήνουν και θα αφήσουν ένα κομμάτι της ζωής τους σε αυτό το χώρο.
  • Σε όσους δίδαξαν, διδάσκουν και θα διδάξουν στο χώρο αυτό.
  • Σε όσους έμαθαν, μαθαίνουν και θα μάθουν σ΄ αυτό το χώρο

δηλαδή σε όλους,  καθηγήτριες και καθηγητές, μαθήτριες και μαθητές  που πέρασαν, περνούν και θα περάσουν από το «Σχολείο μας», το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την ευκαιρία που μας έδωσε να προβάλλουμε το αποτύπωμα του σχολείου μας στη διαμόρφωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της τοπικής μας κοινωνίας και την κα Βαΐα Αγγέλη, Σ.Ε.Ε. ΠΕ02, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κ. Μακεδονίας για την άψογη συνεργασία.

Πολλά θερμά συγχαρητήρια και μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν!

Από τη Διεύθυνση

 

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου