Γιορτές - Εκδηλώσεις

Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 γιορτάσαμε στο σχολείο μας την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν η ένοπλη αντίσταση των Ελλήνων στη βουλγαρική προσπάθεια για επικράτηση στη Μακεδονία, από τα τέλη του περασμένου αιώνα μέχρι την απελευθέρωσή της, το 1912-13. Αποτελεί μια από τις ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένη με αίμα μαρτύρων, ηρωισμούς και ολοκαυτώματα και χάρη στο Μακεδονικό Αγώνα διασώθηκε η ελληνική συνείδηση της Μακεδονίας.

Φέτος για πρώτη φορά δεν έγιναν εκδηλώσεις εορτασμού ανοιχτές σε γονείς και κηδεμόνες για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Οι μαθητές με σεβασμό στην ιστορία και τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να διαφυλάξουν την ελληνικότητα της πολύπαθης Μακεδονίας, παρακολούθησαν δίωρο αφιέρωμα με ομιλία και προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε κάθε τμήμα, που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κα Ευρώπη Στεφανίδου ΠΕ11, για να τιμήσουμε τους χιλιάδες που υπηρέτησαν τα ιδανικά της πατρίδας στο μακεδονικό μέτωπο. Η ομιλία αναφέρονταν στους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας για την διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας και στη σημασία που είχε ο αγώνας αυτός στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Ο εορτασμός αυτός είχε σκοπό να τονίσει  ιδιαίτερα  τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την εθνική μας μοίρα και να αποτίσει φόρο τιμής στους Μακεδονομάχους μας.

Αιώνια τιμή και δόξα σ’ όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Μακεδονία μας και πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματά της!

Συγχαρητήρια στην κα Ευρώπη Στεφανίδουπου προετοίμασεκαι επιμελήθηκετην εκδήλωση για την ημέρα μνήμηςτου Μακεδονικού Αγώνα!

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου