Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις Μαθητές

«Συγχωρεμένα, χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή».

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Η Εθελοντική ομάδα του σχολείου μας την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018, οργάνωσε μια μικρή αποκριάτικη εκδήλωση  προς το τέλος του σχολικού προγράμματος, με χορό, τραγούδια και εδέσματα, που ετοίμασαν οι μαθητές προκειμένου να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο της ομάδας.

Η αποκριάτικη αυτή γιορτή τα είχε όλα! Αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, μουσική, χορό, αστείες μεταμφιέσεις, κέφι, τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί,  παιχνίδι και διασκέδαση!

Η γιορτή ξεκίνησε με το έθιμο της συγχώρεσης.  Όλοι οι μαθητές σχημάτισαν ένα τεράστιο κύκλο στην αυλή του σχολείου και φώναξαν δυνατά “Συγγνώμη” και “Συγχωρεμένα” τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο.  Παλιότερα  η «συγγνώμη» λέγονταν  μετά τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, την Κυριακή της Τυρινής. Οι  μικρότεροι  φιλούσαν  τα  χέρια  των  μεγαλύτερων  (εισπράττοντας  πάντα  και  το  σχετικό  φιλοδώρημα)  κι  όλοι  ζητούσαν  συγχώρεση  μεταξύ  τους  για  τυχόν  πικρές  στιγμές  και  στεναχώριες  που  είχαν  προκαλέσει  ο  ένας  στον  άλλο.   “Συγχωρεμένα”, έλεγε ο ένας, ¨συγχωρεμένα¨, απαντούσε ο άλλος. Έτσι φιλιωμένοι και μονοιασμένοι, ξεκινούσανε την Σαρακοστή. Ήταν ένα πολύ ωραίο έθιμο και το τηρούσανε όλοι!

Η γιορτή μας συνεχίστηκε με την παρουσίαση δημοτικών αλλά και  διασκεδαστικών μουσικών αποκριάτικων  τραγουδιών,   που είχαν  ετοιμάσει τα παιδιά της χορωδίας με την επιμέλεια της κ. Καπετανάκου, και  τα οποία χάρισαν στιγμές χαράς σε όλους μας.

Ακολούθησαν χοροί με αποκριάτικο παραδοσιακό χαρακτήρα από  μαθητές και καθηγητές και έτσι μελωδικά έκλεισε η φετινή αποκριάτικη γιορτή μας!

Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια  στις κυρίες Αϊβαλιώτου Χρυσούλα,   Σιούλα Κική,  Τασοπούλου Μαρία και Αντωνιάδου Άννα, υπεύθυνες της εθελοντικής ομάδας,  για την άψογη διοργάνωση της δράσης, στην κα Καπετανάκου, τον κ. Αετόπουλο   που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της και ιδιαίτερα στους μαθητές της εθελοντικής ομάδας που με την προθυμία και το κέφι τους μας χάρισαν αυτή την όμορφη γιορτή.

«συγχωρεμένα,  χρόνια  πολλά  και  καλή  Σαρακοστή».

Και του χρόνου!

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου