Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

2η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Την Πέμπτη 11-05-23 και την Παρασκευή 12-05-2023 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μαθητών και μαθητριών, των τμημάτων Α3 και Α4 της Α’ τάξης του σχολείου μας στη 2η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η έκθεση φιλοξενούνταν στην Αστική σχολή Κατερίνης από τις 8 έως 14 Μαΐου 2023 και τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης.

Μέσα από την έκθεση Φωτογραφίας, ζωντανεύουν οι σκληρές εικόνες του ξεριζωμού και διατηρείται άσβεστη η μνήμη του μαρτυρίου. Η έκθεση κειμηλίων του Λαογραφικού μουσείου της ένωσης δίνει μία ξεχωριστή αξία στα αντικείμενα εκείνης της εποχής που διασώθηκαν μέχρι σήμερα και υπενθυμίζουν ότι αποτελεί χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι ξεριζωμένοι Πόντιοι στον τόπο μας. Η έκθεση Ζωγραφικής αποτύπωνε τη γαλήνη του σήμερα και μαρτυρά πως οι απόγονοί τους αποτελούν πρότυπο αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Παπουτσίδης Κων/νος  αφηγήθηκε παραστατικά τον τρόπο που οι Έλληνες του Πόντου εκδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, σε μία συστηματική προσπάθεια εξόντωσής τους και οι μαθητές μας επιστρέψαν με πλούσιες εμπειρίες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να διατηρήσουν την ιερή φλόγα της μνήμης άσβεστη.

 

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου