Ανακοινώσεις Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητικά Συνέδρια

Συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στη Φλωρεντία (16 – 20 Μαρτίου 2023)

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον που φιλοξενήθηκε στη  Φλωρεντία από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου 2023. Το συνέδριο, που διοργάνωσαν τα Ελληνικά Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια (ΕΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ.), τελούσε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Δήμου της Φλωρεντίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Εξαρχίας Νοτίου Ευρώπης και του Ελληνικού Προξενείου στη Φλωρεντία.

Το συνέδριο είχε ως σκοπό  τη γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης.

Η ομάδα των μαθητών του σχολείου μας επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα της Κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα πολλές και σημαντικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη. Οι πρόσφατες καταστροφές στη χώρα μας και οι τραγικές συνέπειές τους αποτελούν μικρό δείγμα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Για τους μαθητές ήταν μεγάλη πρόκληση η ενασχόληση με αυτό το θέμα κι έτσι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας για να επεξεργαστούν τις παραμέτρους του με τη βοήθεια των καθηγητών τους, της κας Μ.  Γεωργαντοπούλου και του κ.  Ν. Παπανικολάου. Το υλικό ήταν πλούσιο κι εντυπωσιακό και τελικά δημιούργησαν ένα εικονικό μουσείο με θέμα την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, σκέφτηκαν έναν δημιουργικό κι εύληπτο τρόπο να το συνθέσουν και να το παρουσιάσουν με τη μορφή της εικονικής ξενάγησης σε βίντεο.

Μέσα από αυτή την εμπειρία απέκτησαν γνώσεις για την περιβαλλοντική κρίση, κατανόησαν  τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, ποιες είναι οι επιπτώσεις στον πλανήτη και τι σημαίνει προσαρμογή και λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της. Ακόμη,  ένιωσαν χαρά κι ενθουσιασμό από τη μεταξύ  τους συνεργασία ενώ ταυτόχρονα σφυρηλατήθηκαν μεταξύ τους δεσμοί πολύ ισχυροί.

Στις 16 Μαρτίου 2023 είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην Α΄ Συνεδρία  που διεξήχθη στο αμφιθέατρο «Auditorium al Duomo»  και να παρουσιάσουν την εργασία τους στους συμμετέχοντες. Παράλληλα, παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις παρουσιάσεις των εργασιών των συμμαθητών τους από σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας και αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες.

Για να δείτε το βίντεο που παρουσίασαν πιέστε εδώ

Το ταξίδι ήταν υπέροχο, πρώτος σταθμός ήταν η πανέμορφη «αιώνια πόλη» η Ρώμη. Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στο Κολοσσαίο, στο Πάνθεον,  στη Ρωμαϊκή Αγορά, στις περίφημες πλατείες της Ρώμης, στην Piazza di Spagna, την Piazza del Popolo, την Piazza Navona και δεν παρέλειψαν να πετάξουν ένα κέρμα στην περίφημη Fontana di Trevi. Στη συνέχεια, αργά το απόγευμα, ταξίδεψαν οδικώς για τη Φλωρεντία θαυμάζοντας στη διαδρομή το τοπίο της Τοσκάνης με τα μεσαιωνικά κάστρα, τους απέραντους αμπελώνες και τα πανύψηλα κυπαρίσσια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Φλωρεντία οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της και θαύμασαν τον περίφημο ναό της πόλης, τη Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε, το Βαπτιστήριο, τη Σάντα Κρότσε και περπάτησαν στη Γέφυρα Πόντε Βέκιο με τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά εργαστήρια. Τέλος, επισκέφθηκαν την πινακοθήκη Ουφίτσι, ένα ανάκτορο του 16ου αι., που στεγάζει μια σπουδαία συλλογή από αναγεννησιακά έργα τέχνης, είδαν από κοντά τους πίνακες του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Σάντρο Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ, του Μιχαήλ Άγγελου και του Καραβάτζιο και θαύμασαν το διασημότερο έκθεμα του μουσείου, την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι.

Παράλληλα, τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν και άλλες περιοχές όπως τη Λούκα και την Πίζα. Επισκέφθηκαν, επίσης, τη Σιένα, την πιο εντυπωσιακή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης, η οποία είναι χτισμένη στους λόφους της Τοσκάνης, και το ιστορικό της κέντρο  έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Το ταξίδι ήταν υπέροχο, τα μέρη όπου άνθισε η Αναγέννηση  έμοιαζαν με μουσείο υπαίθριο, όπου τα αγάλματα, τα αρχιτεκτονικά μνημεία, τα έργα ζωγράφων μας θύμιζαν πως κατά τον 15ο και 16ο αιώνα μεγάλοι καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής ασύγκριτης ομορφιάς με έμφαση στο μέτρο, στην αρμονία, στην τελειότητα.

Η συμμετοχή στο διεθνές αυτό Μαθητικό Συνέδριο ήταν μία πρωτόγνωρη για τις μαθήτριες και τους μαθητές εμπειρία. Εκτός του ότι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους ως ομάδα για την πραγματοποίηση της εργασίας τους, γνώρισαν μαθήτριες και μαθητές άλλων σχολείων, παρακολούθησαν τη δουλειά τους και αλληλεπίδρασαν μαζί τους. Οι μαθητές/τριες επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας αλλά και με όμορφες αναμνήσεις.  

Ευχαριστούμε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που τους έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουν με την επιλογή της εργασίας τους, τους γονείς που στήριξαν τη συμμετοχή των παιδιών τους, τους συνοδούς, κ. Μαρία Γεωργαντοπούλου και κ. Θεόδωρο Σταυρίδη, που ακούραστα τους εμψύχωναν σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ευχαριστούμε, επίσης, για τη στήριξη το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, το Δήμαρχο Κατερίνης και  το Πρότυπο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Γκούλη – Πελάγος.

Εκ μέρους της μαθητικής ομάδας του Συνεδρίου,

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης