Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του  5ου Γυμνασίου Κατερίνης  προγραμμάτισε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την Πέμπτη,  19 Μαΐου 2022, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες.

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1914 – 1923) αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης του Ελληνικού στοιχείου από τον Τουρκικό εθνικισμό άφησε πίσω της 353.000 θύματα και οδήγησε στον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τραγούδια του Πόντου, ομιλία και προβολή ταινίας  στις τάξεις.  Τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και όσους έζησαν και βίωσαν την απώλεια, τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, την προσφυγιά και  τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν κρατώντας ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση.

Ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Αν. Αετόπουλος, η Μουσικός κα Ολγα Ματθαίου, ο μαθητής της Α΄ τάξης Δημ. Καρακόνης και η  Χορωδία  μας χάρισαν  ένα συγκινητικό μουσικό οδοιπορικό Τιμής και Μνήμης για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι΄ αυτό.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου